vvcc333

Kaffe er altid godt. Morgen, middag og aften. Kaffen er manges første lyspunkt på dagen. For mange er den også en uundværlig energibooster i løbet af den travle hverdag på studiet eller jobbet. Men samtidig kan en kop kaffe også være en undskyldning for netop at tage en pause i et travlt program – deraf udtrykket ”kaffepause”. Kaffe er, som sagt, altid godt. Men fairtradekaffe er bedre end godt (find et lækkert udvalg af både instant og almindelig fairtradekaffe på noru.dk). Den giver nemlig både bogstaveligt og i overført betydning en ”god smag i munden”. Fairtradekaffe er nemlig produceret med omtanke for både bønder, arbejdere og miljø.

Hvad betyder det, at det er fairtradekaffe?

Fairtrade er et forholdsvis nyt tiltag. Det startede i Holland under navnet ”Stichting Max Havelaar” i 1988, og kom først til Danmark i 1994. Først i 2009 skiftede navnet fra ”Max Havelaar Fonden” til ”Fairtrade Mærket Danmark”, og i 2016 skiftede det til ”Fairtrade”. Det er derfor ikke mærkeligt, hvis du ikke har hørt om det før, eller hvis du ikke er sikker på, hvad det betyder.

Fairtrade er et mærke ligesom fx ø-mærket eller svanemærket. Disse mærker betyder, at et givet produkt lever op til de krav, som de skal, for at ”fortjene” det pågældende mærke. Hvis et produkt skal fortjene fairtrademærket, kræver det, at bønderne har fået en fair pris for råvarerne, at arbejderne bliver betalt minimum mindsteløn, og at produktionen er gået så lidt ud over miljøet som muligt. Fairtrade er således et forsøg på at fremme især arbejdsforhold i nogle af verdens fattigste lande, hvor især kaffe er en stor eksportvare. Hver gang du vælger at købe fairtrade i stedet for konventionel kaffe, er du altså med til at gøre op med slavelignende forhold for arbejdere, og med absurd lave priser kaffebønnepriser. Som regel bliver du nødt til at betale lidt ekstra for fairtrademærkede produkter, end de konventionelle. Til gengæld er du med til at forbedre mange menneskers liv – og som bonus får du også ofte en bedre kvalitet kaffe!

Kaffe er godt for dig

Om kaffe er sundt eller usundt, og i hvilke mængder man bør drikke det, har længe været omdiskuteret. Alt skal selvfølgelig indtages med måde, men flere kopper kaffe dagligt har bl.a. vist sig at mindske risikoen for diabetes 2, leverkræft og parkinsons syge. Og kaffe er ikke bare sundt for dit fysiske helbred – det er også sundt for dit humør, idet du ved at give dig selv lov til at nyde de små glæder i livet, forbedrer din livskvalitet. Som nævnt er fairtradekaffe som regel af bedre kvalitet, end billig kaffe. Ved sidstnævnte er alle led i produktionskæden blevet presset til at producere høj kvantitet til ingen penge. Fairtradekaffe derimod er blevet produceret af folk, der bliver behandlet ordentligt – og mennesker, der bliver behandlet ordentligt, leverer som regel et stykke bedre arbejde! Konklusionen må altså lyde: Drik god kaffe for din egen skyld, og drik fairtradekaffe for din samvittighed, kvalitetens og kaffebøndernes skyld!