vvcc333

For mange kan det være skræmmende at tænke på den 3. alder, og hvad det medbringer af skavanker og indsnævring i bevægelsesmuligheder. Sådan behøver det dog ikke være. Alderdommen og pensionisttilværelse kan være en god tid i livet, hvor der er plads og tid til udfoldelse og fordybelse med de ting, der betyder noget i livet. Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du opnår en god seniortilværelse, såfremt du står lige foran den.

Spis sundt

Et af de vigtigste elementer til at opnå et godt velvære og en god tilværelse med sin krop er kosten. Gennem hele livet er det væsentligt, hvad man spiser, og har betydning for både helbred og energiniveau. I denne forbindelse er det vigtigt at spise rigeligt med frugt og grønt og undgå umættet fedt. Som ældre skal man ikke decideret være på diæt eller slankekur, men i stedet blot tænke på at spise sunde fødevarer. Dertil kommer, at det er vigtigt at spise varieret og få nok med protein, for at undgå og forebygge svaghed i knoglerne.

Dyrk motion på et passende niveau

Det er vigtigt at holde sig i gang, også – og især – som ældre. Ved at motionere regelmæssigt vil kroppen opbygge et naturligt forsvar mod sygdomme, og det er godt at få pulsen op, således at du forebygger hjertekarsygdomme, holder blodtrykket nede, og holder dig sund livet igennem. Som ældre er der ikke nogen, der forventer at man tager ud, og løber et maraton eller lignende. Du kan nøjes med at gå ture, lave gymnastik hjemme i stuen, eller hvad du magter, og kan klare. Du skal holde kroppen i gang uden at overanstrenge den, men det er væsentligt at få pulsen op, og gerne dagligt.

Anvend de hjælpemidler du måtte have behov for

Når man bliver gammel, kan der forekomme nogle fysiske udfordringer, som kan have betydning for livskvaliteten. Det kan være, at du får smerter i bevægeapparatet, har svært ved gå pga. balancen, får svært ved at høre, eller noget helt andet. I denne sammenhæng er det vigtigt at benytte sig af de hjælpemidler, der er til rådighed for at få en bedre tilværelse. Du kan læse mere om hjælpemidler her. Det kan fx være, du har behov for en rollator, en stok, et høreapparat, en varmepude til lindring af smerter eller lignende. Det gælder om ikke at være for stolt til at tage imod disse tilbud, da de kan være medvirkende til et markant bedre liv med langt mere kvalitet i tilværelsen.

Bliv ved med at udfordre dig selv og husk socialisering

For at holde sig i gang og bevare livskvaliteten er det ikke kun kroppen, der skal hjælpes, plejes og holdes ved lige. Din hjerne skal også holdes i gang. Det er derfor vigtigt, at du bliver ved med at udfordre dig selv fx med krydsord eller andre kognitive øvelser, som samtidig er sjove.
Du skal samtidig også pleje din sociale intelligens for ikke at falde af på den. Bliv ved med at holde kontakten ved lige med familie og venner, og undgå på den måde at blive isoleret og ensom.