vvcc333

I Danmark er der over 1 million smertepatienter, hvis man læser den seneste udgave af smertebyrden, der udgives med jævne mellemrum af sundhedsstyelsen.

Den store mængde smertepatienter kræver udbud af behandlingssteder for smertebehandling. Desværre kan det offentlige slet ikke følge med i efterspørgslen og selv der konstant etableres ny offentlige tilbud så er ventetiden meget lang.

Den mest populære form form for smerteklinik er den tværfaglige klinik, hvor man blander en række tilbud til smertepatienterne. Udover at medicinere kan disse smerteklinikker også tilbyder psykolog-hjælp, fysioterapi, sosuhjælp og mange andre ting. Som det fremgår handler disse klinikker ikke om ren lægebehandling. Det handler lige så meget om at coache smertepatienterne til at få det bedre.

Det giver mening at behandle nogle smertepatienter ved hjælp af psykolog. For nogen har smertefølelsen nemlig “sat” sig som en tilstand, selv om kroppen faktisk ikke længere sender impulser om smerte.

Du kan se samlet liste over de tværfaglige offentlige smerteklinikker her :

Derudover er der etableret nogle få hovedpineklinikker i Danmark. Disse klinikker er 100% målrettet hovedpine så som så som Hortons hovedpine (klyngehovedpine), Spændingshovedpine og migræne. De er specialiseret at behandle disse sygdomme. De er mere lægefagligt orienteret end de tværfaglige smerteklinikker.

Speciallæge i Neurokirurgi Frederikke Aabo-Rosendal var med til at etablere hovedpineklinikken i Aarhus i 2012 i fællesskab med Troels Stahelin Jensen og Helge Kasch. Dette foregik i offentligt regi under Aarhus Universitets hospital.

Nu har hun startet et nyt projekt. Denne gang er det Danmarks første neurokirurgiske smerteklinik og det er i privat regi. Klinikken er den første af sin art i Danmark.

Hvor hovedpineklinikken i Aarhus fokusererede på Hovedpine-sygdomme, er er Neurokirurgisk Smerteklinik mere bredt orienteret om kronisk smerter – så som kroniske ledsmerter, kroniske nervesmerter, kroniske lændesmerter – og selvfølge også hovedpinesygdomme fra tidligere migræne, spændingshovedpine, Hortons hovedpine.

Fællesnævneren får det nye initiativ er smertekirurgi. Nemlig at man kan operere for kroniske smerter. Klinikken byder på en række smertelindrende indgreb som de første i Danmark. Blandt kan man få udført det meget avancerede neurostimulationsindgreb, hvor man med implantater “neutraliserer” om smerten lokalt. Klinikken er den første i Skandinavien der tilbyder det. Det er et indgreb der bliver udført i begrænset omfang, der omkostningerne til implantaterne, gør det omkostningstungt.

Derfor er der hundredevis af skandinaver, der hvert år flyver over atlanten for at opsøge privatklinikker i USA. Fremover behøver de ikke at rejse så langt. Neurokirurgisk Smerteklinik har etableret to klinikker i Danmark – en i København og en i Aarhus.

Det er desværre ikke muligt at overnatte på klinikken og man bliver ikke indlagt. For alle indgreb er der tale om dagskirurgi. Klinikken tilbyder mulighede for at arrange overnatning med nærliggende hoteller – både i aarhus og København. Du er velkommen til at medbringe pårørende som kan assisterer dig i forbindelse med besøget på Neurokirurgisk Smerterklinik